Gülüş Tasarımı

Invisalign

Invisalign nedir?

Invisalign, dişlerin görünen yüzeylerine metal veya seramik braketler uygulanmadan dişlerdeki çapraşıklıkların, boşlukların ve daha karmaşık maloklüzyonların düzeltilmesi için geliştirilmiş bir ortodontik tedavi yöntemidir.

Prosedür nedir?/Tedavi prosedürü nasıldır?

Invisalign şeffaf plaklar, dişlerinizin fizyolojik sınırlar içinde hareket etmesini sağlar. Geleneksel braketlerin aksine, Invisalign tedavisi yalnızca şeffaf plakların sağladığı hareket miktarını kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda hareket süresini de kontrol eder. Böylece her plak için planlanan Invisalign hareket miktarına göre sadece belirli dişler hareket eder. Sonuç, etkili bir kuvvet uygulama sistemidir.

Invisalign dişlerinizi ne kadar sürede düzeltir?/Invisalign tedavisi ne kadar sürer?

Toplam süre, tedavinin karmaşıklığına bağlıdır ve genellikle geleneksel braket tedavilerine benzer. Muayene sırasında doktorunuzun koyacağı teşhis sonucunda size detaylı bilgi verilecektir.

Invisalign plaklarımın bakımını nasıl yaparım?/Şeffaf plaklarımı temizlemenin en iyi yolu nedir?

Şeffaf plaklarınızı temizlemenin en iyi yolu diş macunu kullanmadan fırçalamak, ılık suda durulamak ve eczanelerden temin edebileceğiniz şeffaf plak temizleme tabletleri veya Invisalign’ın ilk seansınızda gönderdiği temizleme kristallerini kullanmaktır. Yemekten sonra şeffaf plaklarınızı takmadan önce dişlerinizi fırçalamanız önemlidir.

Invisalign tedavisi mi geleneksel braketler mi?/Geleneksel braketler ve Invisalign tedavisinin karşılaştırılması?

Invisalign şeffaf plaklar neredeyse görünmezdir ve tedavi sırasında dişlere uygulanan ataşmanlar genellikle dışarıdan fark edilmez. Invisalign şeffaf plaklar çıkarılabildikleri için plaklarınızı çıkararak tedavi süresince bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Ancak diş hareketinin oluşabilmesi ve tedavi etkinliğinin artması için yemek saatleri uzun tutulmamalıdır. Ayrıca normal hijyen rutininizi sürdürmek için şeffaf plaklarınızı çıkarıp dişlerinizi fırçalayabilir ve diş arası temizliği için diş ipi kullanabilirsiniz. Geleneksel sabit braketlerin aksine metal braketler ve teller yoktur. Bu nedenle çoğu durumda Invisalign plaklarınızı uygulayan doktorunuz gerekli kontrolleri ve işlemleri daha kısa sürede gerçekleştirebilmektedir. Nihayet,

Invisalign’ın Türkiye’deki maliyeti nedir?/Invisalign tedavi ücretleri ne kadar?

Vakanızın karmaşıklığına ve ağız içi malokluzyonunuza göre 40 ila 60 bin Türk Lirası bandında fiyatlandırma yapılmaktadır. Ancak Invisalign firmasının belirlediği enflasyon oranları ve tedavi sırasında ek olarak kullanılması planlanan mini vida uygulaması ile bu fiyatlandırmada değişiklik olabilir.

Diş teli kullanmışsam Invisalign tedavisine geçebilir miyim?/ Braket tedavisinden Invisalign tedavisine geçebilir miyim?

Birçok hasta, braket ve Invisalign tedavisi kombinasyonu ile tedavi edilir. Ayrıca doktorunuz tarafından yapılacak muayene sonrasında braketleriniz çıkarıldıktan sonra doktorunuzun alacağı ölçü veya ağız içi tarama sonrasında Invisalign tedavisine geçiş yapabilirsiniz. Sizin için en iyi tedaviye karar vermesi için Invisalign sağlayıcısı olan doktorunuza danışmanız iyi bir fikirdir.

Kaplamalarım varsa Invisalign plaklarını kullanabilir miyim?/Kuronlar ve köprüler Invisalign tedavisini etkiler mi?

Kronlar (diş kaplamaları) genellikle Invisalign tedavisini etkilemez. Ancak bazı durumlarda Invisalign tedavisinde diş hareketini sağlamak için dişe ataşman adı verilen küçük diş renginde ataşmanlar yapıştırılır ve bu ataşmanlar dişe göre krona yapıştırılması daha zordur. Bu durumlarda kronların pozisyonunun dikkatle değerlendirilmesi gerekir. Invisalign sağlayıcı doktorunuz size bu konuda daha fazla bilgi verebilir.

Köprüler ise iki veya daha fazla dişi birbirine sıkıca bağladıkları için dişlerin hareket etmesini büyük ölçüde engeller. Invisalign sağlayıcınız olan doktorunuz köprülerin tedavinizi etkileyip etkilemeyeceğine karar verecektir.

Invisalign tedavisi ağrılı mıdır?

Bazı kişiler her yeni plak tedavisinin başlangıcında ilk birkaç gün geçici, küçük bir rahatsızlık yaşayabilir. Bu normaldir ve genellikle bir baskı hissi olarak tanımlanır. Bu, Invisalign şeffaf plakların çalıştığının ve dişleri nihai varış noktalarına doğru hareket ettirdiğinin bir işaretidir.

Şeffaf plakları ne sıklıkla takmalıyım?

Şeffaf plaklarınızı yemek saatleri ve ağız bakımı dönemleri dışında her zaman takmalısınız. Önerilen kullanım günde 22 saattir.

Şeffaf plaklar takarken sigara içebilir miyim?

Şeffaf plakların lekelenmesine veya renginin solmasına neden olabileceğinden plak takarken sigara içilmesi önerilmez.

Şeffaf plaklar takarken sakız çiğneyebilir miyim?

Şeffaf plak takarken sakız çiğnenmesi tavsiye edilmez çünkü sakız plağa yapışabilir. Tüm atıştırmalıklar ve yemekler için hizalayıcıyı çıkarmanız önerilir.

Net plaklar konuşmamı etkiler mi?

Hastaların büyük çoğunluğunda konuşmaya etkisinin olmadığı bildirilmiştir. Bir hafta sonra hastaların konuşmasının normale döndüğü görülür. Ancak geleneksel ortodontik tedavilerde olduğu gibi ağızda yeni bir materyalin varlığına alışma süreci olacaktır.

Invisalign tedavisi tamamlandıktan sonra tutucu/essix hizalayıcı/vivera hizalayıcı gerekli midir?

Ortodontik tedaviden sonraki ilk bir yıl boyunca, fizyolojik olarak hareketli dişlerin çene kemiğindeki tedavi sonundaki konumlarında kalabilmeleri için retansiyon süresi önemlidir. Tutucular, düzeltilmiş dişlerin pozisyonunu korumak ve tedavinin geri dönmesini önlemek için üst ve alt köpek dişleri (köpek dişleri/göz dişi) arasındaki ince tellerdir. Bir hafta sonra dil bu tellere uyum sağlayacak ve konuşma da rahatlayacaktır. Bu teller uygulanmaz ise düzeltilen boşluklar tekrar açılabilir veya düzeltilen çapraşıklık geri dönebilir. Dişlerinizin geri dönmemesi için tutucular ömür boyu ağızda kalmalıdır ve alerjik durumlar dışında (nikel alerjisi gibi) ağızda tutmanızda bir sakınca yoktur. Essix plakların işlevi tutuculara benzer retansiyon tedavisini desteklemektir ve genellikle geceleri kullanılır. Essix plaklarında olduğu gibi Invisalign’dan talebiniz doğrultusunda sipariş edilen Vivera plakları da retansiyon tedavisinde kullanılmaktadır.