Ağız ve Diş

Ağız ve Diş Cerrahisi

Apikal Rezeksiyon

Diş çevresi dokulardaki veya dişlerdeki bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar dişlerin köklerine ulaştığında burada yoğunlaşarak buradaki dokuları da enfekte etmektedir. Bu durumda dişe yapılan kanal tedavisiyle kanallardaki bakteriler temizlenir fakat bazen bu yeterli bir doku temizliği sağlayamadığı için ek olarak kök çevresine de apikal rezeksiyon adlı tedavi sayesinde tam ve sürekli bir doku sağlığı elde edilir.

Apikal Rezeksiyon Nedir?

Apikal rezeksiyon tedavileri, dişlerin kök ucunda meydana gelen kistlerin veya sürekli enfeksiyonların olduğu durumlarda dişleri sağlıklı şekilde ağızda tutabilmek için yapılan tedavilerin bütününe denilir. Bu işlemde dişlerin kök ucu ve bu bölgenin çevresindeki iltihaplı dokular cerrahi bir işlemle alınır ve kanal tedavisiyle birlikte dişler sağlıklı şekilde ağızda tutulur. Yalnızca kanal tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi ve endodonti uzmanlık alanlarının birlikte çalışması sonucu enfekte dokular temizlenir ve kalan sağlıklı dokular korunarak dişlerin ve çevre dokuların tedavisi tamamlanır.

Apikal Rezeksiyon Tedavileri Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kanal tedavisi uygulamasının tek başına yeterli olmadığı ve kök çevresinde iltihaplı dokuların yoğun ve spesifik olduğunun tespit edildiği durumlarda,

Daha önce kanal tedavisi uygulanmış fakat kök ucu ve çevresinde doku iyileşmesinin yeterli olmadığı durumların tespitinde,

Diş köklerinde yaralanmalara sebep olan travmaların sonucunda,

Ayrıca anatomik durumun kanal tedavisine imkan vermediği koşullarda apikal rezeksiyon iyi bir tedavi sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kist Operasyonları

Dişlerin destek dokularından olan çene kemiklerinde madde kayıplarına sebep olan hastalıkların cerrahi olarak temizlenmesi işlemlerinin bütünü kist operasyonları olarak adlandırılır. Kistlerin kemik içindeki varlığı diş kayıplarına da sebep olabildiğinden kist operasyonlarının planlanmasıyla bu duruma engel olunabilir.

Çene Kisti Nedir?

Çene kistleri; çene kemiklerinin içinde gelişen ve içeriğinde sıvı veya yarı sıvı maddelerin bulunduğu yapılardır. Bazı durumlarda belirti vermeden gelişimlerini sürdürdükleri gibi, enfeksiyonun durumuna göre ağrı veya fistül gibi küçük ağız içine açılan yollarla belirti verebilirler.

Çene Kistlerinin Oluşum Sebepleri Nelerdir?

Çene kistleri; ağız hijyenine yeterli özenin gösterilmemesi, travma gibi sebeplerle, enfekte diş veya diş dokularının sürekli varlığının bir sonucu olarak veya embriyolojik bir kökenden kaynaklı olarak da oluşabilirler. Kistler; bazen hızlı gelişim göstermeleri ve ileri doku yıkımına sebep olmaları nedeniyle erken müdahalenin önemli olduğu çene hastalıklarıdır.

Çene Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

Çene kistleri; ağız içi veya dışında görülen şişlik ve ağrılar, fistül adlı dişetinde gözlenen çıkıntılarla birlikte akıntılı oluşumların varlığı, diş etlerindeki kızarıklıklar gibi sebeplerle belirti verebilirler. Ağız içinde enfekte veya çürük olarak bulunan dişlerin varlığı veya gömük olarak bulunan dişlerin çevresinde de teşhis edildikleri gibi bazen hiçbir belirti vermedikleri halde kontrol röntgenlerinde de fark edilebilirler.