Çocuk Diş Hekimliği – Pedodonti

Çocuklarımız diş sağlığı ve önemi konusunda yeterli farkındalığa sahip değildir. Diş bakımı hassas bir konu olduğu için ailelere ve diş hekimlerine büyük bir sorumluluk düşmektedir.

Bebeklerin Bebek Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Bebeklerde ortalama 5-6. İlk süt dişi son bir ay arasında ön bölgede çıkar. 30-36. Ayın sonunda, tüm süt dişlerinin patlaması tamamlanır. 10’u alt çenede, 10’u üst çenede olmak üzere toplam 20 adet süt dişi bulunmaktadır.

Gecikmiş dişlenme, hipotiroidizm, raşitizm ve moğolizm gibi hastalıklarla ilişkili olabilir. 13 aylık olmasına rağmen ilk dişi çıkmamış bir bebek mutlaka bir çocuk doktoru tarafından muayene edilmelidir.

İlk Kalıcı Diş Ne Zaman Çıkar?

6 yaşında alt çenedeki ön dişlerden başlayarak ön kesici dişler 8 yaşın sonuna kadar değişir. 9 yaşından 12 yaşına kadar diğer arka grup süt dişleri yer değiştirerek yerlerini daimi dişlere (daimi dişler) bırakır.

Aynı zamanda, çocuk 6 yaşındayken, çenelerin arkasındaki son süt azı dişlerinin arkasında kalıcı ilk azı dişleri patlar. Çoğu zaman, ebeveynler bu dişlerin öneminin farkında değildir. Ve o bölgenin iyi fırçalanmaması sonucunda dişler çok hızlı bir şekilde çürüyebilir ve zorlu tedaviler gerektirebilir.

İlk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

İlk diş muayenesi, ilk süt dişinin patlamasıyla altı ay sonra yapılabilir. Çocuğunuzun çürük risk düzeyine bağlı olarak 3 veya 6 ayda bir pedodontisti ziyaret ederek muayene ve gerekli kontrolleri yaptırmalısınız.

Çocuklar için Ağız ve Diş Bakımı

Çocuklar ağız ve diş sağlığının önemi konusunda farkındalığa sahip değildir. Bebek ve Çocuk diş bakımı özellikle hassas bir konudur. Bu konuda en büyük görev ailelere ve çocuk diş hekimlerine düşmektedir.

Bebek dişleri çıkmaya başladıktan sonra çocuğa uygun renk ve desenlerde bir diş fırçası alınmalı ve çocuğa fırça tanıtılmalıdır. Bebeklik döneminde dişlerin temizliği ebeveynler tarafından sabah ve akşam beslendikten sonra diş ve diş etlerine masaj yapılarak, diş temizleme mendilleri, tülbent benzeri bez veya steril gazlı bez yardımıyla yapılmalıdır.

Bebeklikten çocukluk çağına geçiş döneminde süt dişleri, çene gelişimini ve konuşma fonksiyonunu desteklemenin yanı sıra çiğnemede de önemli bir role sahiptir. Bu nedenle daimi diş çıkana kadar ağızda tutulmalıdır. Çürük veya travma gibi farklı nedenlerle hasar gören yaprak döken dişler, farklı tedavilerle normal düşme yaşına kadar ağızda tutulur.

Süt Dişi Neden Çürür?

Bebeklik döneminde ana besin maddesi olan anne sütüne bağlı olarak erken çocukluk çürüğü (biberon çürüğü) dediğimiz durumla sıklıkla karşılaşılır. Büyüme ve gelişme için çok önemli olan anne sütünün şeker içeriği, özellikle çocukların rahatça uyuyabilmesi için yatmadan önce anne sütü verilmesi ve ağızdaki süt göllerinin diş çürüğü riskini arttırmaktadır. Uyku sırasında dişleri asit ataklarına karşı koruyan tükürüğün azalması ve anne sütünün şeker içeriğinin ağız pH’ını negatife düşürmesi sonucunda dişlerde çok erken yaşlarda çürükler görülebilmektedir. Süt dişlerinde çürük olduğunda tedavi seçenekleri çocuğun yaşına, dişin durumuna ve çocuğun işbirliğine göre farklılık gösterir.

Süt Dişi Dolgusu Tedavisi

Erken dönemde dişlerde kırık şeklinde boşluklar varlığında süt dişlerine dolgu uygulanabilir. Süt dişleri, altındaki daimi dişten bağımsız ayrı bir diş olduğu için dolgu işlemi altta yatan dişe hiçbir şekilde zarar vermez.

Çocuklarda Sedasyon ve Genel Anestezi ile Diş Tedavisi

Diş tedavileri için işbirliği yapmayan veya korkan pediatrik hastalarımız için sedasyon veya genel anestezi altında tedaviler yapılabilmektedir.