Endodonti, yunancadan gelen bir kelime olarak kabaca dişin içi anlamına gelmektedir. Dişinin içinin yani özünün incelenmesi olarak kabul edilir. Endodonti aslında dişin pulpa ve kök dokularının biyolojisi ve patolojisi ile ilgili bir diş hekimliği alanıdır. Bu dokuların hastalık ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanır. Kanal tedavisi yaygın olarak bilinen ve yapılan endodontik bir işlemdir.

Diş özü dişin en iç kısmıdır ve dişin en önemli yeridir. Dentin ve diş eti tarafından korunur. Diş çürümesi gibi durumlarda aşınan dentin nedeniyle diş mikrop kapabilir, enfekte olabilir ya da hassasiyet ve diş ağrısı gibi sebeplere yol açabilir. Endodontik tedavi ile bu sorunlar engellenir ve ortadan kaldırılır. Endodontik tedavi sırasında, hasta etkilenen bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi alır. Daha sonra, dişin etkilenen iç bölgesine erişilir ve gerekli işlemler yapılır. Bu işlemlerden birkaç hafta sonra bu bölge sağlıklı bir şekilde normale döner.

Tıpkı farklı alanlarda uzmanlaşmış doktorlar gibi, endodontistler de diş kökünde uzmandır. Aldıkları ek eğitimleri diş ağrısını teşhis etmeye ve kök kanalı tedavisi ve dişin iç kısmına ilişkin diğer prosedürleri gerçekleştirmeye odaklanır. Birçok durumda, endodontik tedavi ile hastalıklı bir diş kurtarılabilir. Bu nedenle uzman bir endodontist ile tedavi yapılması çok önemlidir. Endodontik tedavi hakkında bilgi almak ve uzman hekimlerimizle tanışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Kanal Tedavisi (Endodontik Tedavi)

Dişteki çürük zamanında tedavi edilmezse dişin damar ve sinir paketinden oluşan pulpa tabakasında enfeksiyon oluşur. Böyle bir durumda çürümüş dokular ve enfekte pulpa dişten uzaklaştırılmalıdır. Başka bir örnekte ise travma sonucu diş kırılmış ve pulpası açığa çıkmışsa tedavi seçeneği kanal tedavisidir. Kanal tedavisi gereken durumlarda tedavi gecikirse enfeksiyon diş kökünden çene kemiğine kadar yayılır ve çene kemiğinde apse odaklarının oluşmasına neden olur. Kendiliğinden başlayan ve uzun sürmeyen, sıcakla şiddetlenen, soğukla ​​hafifleyen ve gece uyanan zonklayıcı ağrılar kanal tedavisi yapılması gerektiğinin işaretidir.

Lokal anestezi altında yapılan bu tedavi ağrısızdır. Dişteki kök kanalları ve hasarlı dokular temizlenir ve özel dolgu malzemeleri ile doldurulur. Dişin enfeksiyon durumuna göre yaklaşık 60-90 dakikalık bir seans ile tek seansta tedavi tamamlanabileceği gibi birden fazla seansta da tamamlanması gerekebilir.

Kanal tedavisinden sonra birkaç gün hafif ağrı olması normaldir. Bu ağrılar reçetesiz satılan ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

Inley-Onley Estetik ve Koruyucu Tedaviler

Porselen Dolgu

Artık kanal tedavisi görmüş ya da çok fazla madde kaybetmiş dişlerde kalan dokuyu kurtararak madde kaybı olmayan porselen kaplamalar yerine estetik porselen dolguları tercih ediyoruz. Bu konseptte kavite temizlenir ve sadece eksik kısımlar tamamlanır, kalan dişin ölçüsü alınır, bilgisayar ortamına aktarılır, porselen veya zirkonyum malzemeden dişin 3 boyutlu versiyonu oluşturulur ve kişiye özel yapılır. Bu dolgu geleneksel yöntemlere göre daha kalıcı bir tedavi seçeneği olup, çevre dokularla ve komşu dişlerle teması daha uyumludur.